Gelaagd glas

Glas voor veiligheid: gelaagd glas

Glas is een handige uitvinding die ons veel licht en transparantie geeft. Maar het is ook kwetsbaar materiaal. Met glas gebeuren namelijk dagelijks vele ongelukken. Zo gaat er af en toe een bal door een ruit, of er raakt een kind gewoon als gevolg van rondvliegende glasscherven. Om dergelijke ongelukken te voorkomen, is er gelaagd glas dat verkrijgbaar in enkele beglazing en dubbele beglazing.

Busje Arnhemse Glas inzetterij

Gelaagd isolerend veiligheidsglas

Om veiligheid en isolatie te combineren is er isolatieglas met een zijde veiligheidsglas. De samenstelling van deze isolerende beglazing is een buitenblad van blank floatglas, een droge luchtgevulde holle metalen kader gevuld met een droogmiddel en een binnenblad van gelaagd veiligheidsglas. Het geheel wordt met elkaar verbonden door een dubbele, elastische kitvoeg. Als ook veiligheid aan de buitenzijde is vereist, bij bijvoorbeeld toegangdeur op een schoolplein, dan wordt het buitenblad van floatglas vervangen door gelaagd veiligheidsglas.

Waaruit bestaat gelaagd veiligheidsglas?

Gelaagd veiligheidsglas bestaat uit een samenstelling van twee of meerdere glasbladen, verenigd door een of meerdere tussenlagen in de kunststof polyvinylbutyral (PVB). De eigenschappen van de PVB zijn zeer bevredigend wat betreft weerstand, hechting en elasticiteit. Bij glasbreuk houdt de PVB laag de stukjes glas bij elkaar, zodat ‘rondvliegend’  glas biet kan ontstaan.

Gelaagd veiligheidsglas voor geluidscomfort en duurzaamheid

Door de verschillende glascomponenten biedt gelaagd veiligheidsglas een uitstekende geluidsisolatie. En. net als alle andere glasmaterialen biedt het een uitzonderlijke weerstand tegen slijtage, corrosie, atmosferische stoffen en reinigingsproducten. De tussenlaag van PVB is zeer stabiel en verkleurt niet door inwerking van zon of kunstlicht.