Wat kenmerkt hard glas? Het is:
- sterk
- transparant
- zeer toegankelijk
- gebruiksvriendelijk
- vrijwel onderhoudsvrij
Door onze jarenlange ervaring hebben wij het construeren in en met glas tot één van onze specialiteiten gemaakt.
Inpandig gebruik van hardglas deuren en puien
Ruim 75% van het gemonteerde hardglas wordt als binnenglas toegepast. Denk hierbij aan glazen afscheidingswanden en deuren in kantoorgebouwen, kantines met bijvoorbeeld een rook-ruimte. Tochtportalen worden ook vaak in hardglas uitgevoerd. Bijvoorbeeld als interieurbeglazing in een woning in de vorm van zoals hardglazen deuren en badkamer -of douchewanden. Door de vele dessins die mogelijk zijn met hard glas kunt u een bijzonder interieur creëren. De mogelijkheden hiermee zijn legio. Alles wordt precies naar uw wens op maat gemaakt en vakkundig gemonteerd.
Hardglas
- Douchedeuren
- Douchecabines
- Inloopdouche
- Glasdeuren
- Glazen schuifdeuren
- Glazen scheidingswand
- Glazen balustrade
- Glazen achterwand
- Glazen aanrechtblad
Gehard glas voor zowel interieur als exterieur
Gehard glas is de populaire benaming voor thermisch voorgespannen glas. Het wordt met name gebruikt voor deuren, beglazing voor gevels, entrees, isolerende beglazing, puien, liftschachten, roltrappen, badkamer-elementen en als glas voor meubeltoepassingen.
Hoe wordt gehard glas gemaakt?
Een op maat gesneden ruit van wordt verhit tot ± 700 °C. Hierdoor wordt het glas week en plastisch. Daarna is het zaak om de ruit snel af te koelen door middel van blaaslucht. Omdat glas slecht warmte geleidt, daalt de oppervlakte temperatuur sneller dan de temperatuur in de kern. Het afgekoelde oppervlak krimpt en de weke binnenmassa krimpt gemakkelijk mee. Als ook de kern is afgekoeld, veroorzaakt deze een grote drukspanning aan het oppervlak. Dat maakt het glas ‘harder’.
- Gehard glas, of thermisch voorgespannen glas, is beter in staat om stootbelastingen in het glas op te vangen: tot 4 – 5 keer de belasting van ‘gewoon’ floatglas. Hierdoor breekt het glas anders dan gewoon glas.
- Als de drukspanning aan de oppervlakte op een enkel punt wordt verstoord, dan zullen de vrijgekomen spanningen de ruit in kleine, onscherpe korrels uiteen laten vallen. Hierdoor is gehard glas flexibeler dan gewoon glas.
- De buigsterkte van gehard is 2 tot 3 keer groter dan de buigsterkte van niet voorgespannen glas. Door deze eigenschappen hoort gehard glas in de categorie ‘letselvoorkomend veiligheidsglas’ dat voldoet aan de NEN 3569 eisen.